top of page

Chinese geneeskunde wordt herontdekt door de universiteit

Bijgewerkt op: 4 apr. 2020

Afgelopen weekend was ik op een congres in de VUB (vrije universiteit Brussel), op zich niets speciaals als je weet dat ik vaker op bijscholingen en congressen ga. Het congres werd georganiseerd door LifeMe vzw, een vzw die opgericht werd door onder andere enkel professors, doctorandus en artsen die bijna allemaal verbonden zijn aan de VUB of UZ Brussel. De vzw richt zich erop om levenstijl aan te passen om zo minder medicatie en/of reductie van ziekte beelden te verkrijgen. Verder bekijken ze ook hoe we gezond oud kunnen worden zonder de farmacie nodig te hebben. Hun blik leggen ze dan ook graag op de verschillende 'blue zones' in de wereld.


Regelmatig kwam er wel één van de nieuwe sprekers aangelopen met nieuwe onderzoeken waarvan er een groot aantal van de mensen die het congres volgende verwonderd keken. In veel gevallen keek ik ook even verwonderd niet omdat dit baanbrekend is. Nee, voor mij was dit omdat ik dit al wist. Eigenlijk wist ik het niet, maar de Chinezen wisten dit al enkele duizende jaren, en door het besturen van deze geneeswijze wist ik dit ook. Zo vertelde Dr Verburg, Kris dat melk (van een dier afkomstig) niet gemaakt is voor mensen, iets wat ik wekelijk uitleggen aan patiënten in mijn praktijk. Iets wat algemeen geweten is in de traditionele Chinese geneeswijze (TCM), maar in het westen blijkbaar totaal iets nieuws en bijna ongeloofwaardig is, zeker voor zij die de melkbrigade meegemaakt hebben.Op het congres werd er ook een boek voorgesteld namelijk "Je levensstijl als medicijn" door dr. prof. Deschepper voorgesteld. De auteur ken ik persoonlijk en hoorde ook vaak over de ontwikkelingen van het boek en de pijlers die er in besproken worden. Veel van de zaken die hij vertelde deden mij denken aan wat de Chinezen reeds duizenden jaren zeiden. Ik besloot hem mijn exemplaar van "Live Well, Live Long" van Peter Deadman uit te lenen aan hem. Deadman beschreef in zijn werk hoe je via de visie van de TCM gezond oud kan worden. Via zijn vrouw vernam ik dat dr.prof. Deschepper aangenaam verrast was dat er zoveel gelijkenissen zijn tussen de TCM en zijn bevinden uit onderzoeken die hij verwoord in zijn boek. Persoonlijk heb ik meer en meer het gevoel dat de westerse medische gezondheid onderzoekers steeds meer zaken ontdekken die verrassend klinken in onze oren, maar dat de Chinezen al vele eeuwen wisten. Op het congres heb ik een boek ter hand genomen en er eens doorgebladerd, en ja hoor, veel zaken die de TCM zegt komen overeen met het boek. Alleen is dit boek geschreven uit westerse hoek, waardoor ook iedereen die niets van

de TCM kent het begrijpt. Ik zou het boek persoonlijk aan raden al mijn patiënten, die graag lang zonder veel (of geen) medicatie gezond oud zouden willen worden. Ik heb het boek besteld en kan niet wachten om eraan te beginnen, intussen tijd las ik reeds de krantenartikels die over het boek gingen.


Krantenartikels:

77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page